Pidän kovasti kahvista, enkä ole sen suhteen
mielestäni kovinkaan nirso. Kahvi on minusta hyvää silloin, kun se ei ole kovin
laihaa, paketti ei ole ollut liian kauan auki eikä kahvi ole seissyt
keittimessä liian pitkää aikaa. Jos kuitenkin tilaan kahvilassa espresson tai
vaikka capuccinon, herää se puoli minusta, joka muistuttaa kovasti tiettyjen hifisteiksikin
kutsuttujen henkilöiden käytöstä elekroniikkaliikkeessä. Kyseessä on sama
puoli, joka kitaraa ostaessaan käytti tuntikaupalla aikaa muun muassa kitaran
valmistustapoihin ja puulajeihin perehtymiseen, ja joka pitää exel-taulukon
avulla kirjaa kaikista kokeilemistaan kitarankielimerkeistä. Käsittääkseni
jotkut kutsuvat tällaista toimintaa nörttiydeksi sen laajassa mielessä. Jos
nörttiys määritellään pöhköyttä lähenteleväksi intohimoksi jonkin alan teknisiä
yksityiskohtia kohtaan, olen ehdottomasti kahvinörtti.
Minun kahvilaespressoni pitää mielellään lähennellä
täydellisyyttä. Se pitää valmistaa sopivan tasapainoisesta, tummapaahtoisesta
kahvipapusekoituksesta, joka on jauhettu juuri sopivan karkeaksi juuri ennen
keittämistä. Yleensä suomalaisissa kahviloissa mennään pieleen lämpötilan
kohdalla: jos espresson keittää liian kuumalla vedellä, se palaa, ja lopputuloksena
on hyvin kitkerä kahvikupillinen. Oikein keitetty espresso ei ole kitkerää,
eikä sen pinnalla olevassa vaahdossa ole pieniä mustia pisteitä, jotka
ilmaantuvat, kun kahvi kärähtää kovassa paineessa.
Pietarissa kahvin löytäminen ei tietenkään ollut ongelma,
vaikka Moskova-aseman viereisen espressobaarin kahvilistan ja tilaamiemme
vaihtelevan tasoisten tuotosten perusteella olikin aika selvää, että mitään
vakiintunutta kahvikulttuuria ei Pietarissakaan taida olla. Minun tilaamani
tuplaespresso oli hiukan laiha ja palanut mutta kuitenkin aivan juotavissa,
mutta Juha-setä meni tilaamaan jääkahvin, joka oli yhtä kuin sokerilla
maustettua jäämurskaa, jonka päälle oli kaadettu (palanut) espresso ja vähän
maitoa. En hyväksy.
Junamatkalla ratkaisin kahviasian keittämällä
pikakahvia junasta saamaani kauniseen tsaikkalasiin. Kofeiininpuutteessa
kitkerä litku upposi melkeinpä irvistämättä, vaikkei minulla ollut edes maitoa.
Maanantaina päätin alistua kohtalooni ja sinnitellä
koko päivän pelkällä teellä. Pahimmat vieroitusoireet taittuivat onneksi teen
avulla melko hyvin, mutta totta kai päätä särkee ja olo on ärtyisä, kun
kahdentoista kupin päiväannoksen pudottaa yhtäkkiä ensin noin puoleen ja sitten
kokonaan pois.
Tiistaina menimme Jonkun Tyypin kanssa läheiseen 24
tuntia vuorokaudessa avoinna olevaan fiiniin супермаркеттиин,
jossa – oi ihme – myydään pressopannuja! Hyllyssä oli kaiken pikakahvin lisäksi
tasan yksi paketillinen pannukahvia, joka maksoi yhtä paljon kuin itse keitin,
joka oli onneksi sentään erittäin kohtuullisen hintainen. Laskun suuruudeksi
tuli 1500 ruplaa eli nelisenkymmentä euroa. Ei se parikymppiä keittimestä vielä
mitään, mutta että kahvipaketista. Tosin tässä tuoretta pressokahvia
siemaillessani ei tunnu missään.
Seikkailut
jatkuvat osassa 4.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti