Minun perheessäni on aina vietetty pikkujoulua. Mikä tahansa
joulunaluspäivä ei kelpaa pikkujoulun viettoon, vaan pikkujoulu on yhtä kuin virallinen
pikkujoulu eli ensimmäistä adventtia edeltävä lauantai. Lapsuudenkodissani oli
tapana antaa ensimmäiset joululahjat jo pikkujouluna, ja niiden tuojana oli
alakerran kaapissa asuva tonttu.
Tänä vuonna vietimme kunnolla sekä pikkujoulua että ensimmäistä
adventtia, ja meille tuli vielä vieraitakin molempina päivinä. Juhlien
emännöinti on yksi parhaita asioita elämässä. Miellyttävänä sivutuotteena on,
että koti on taas pitkästä, pitkästä aikaa varsin siisti. On ihanaa, kun ihmisiä
on kylässä, on ihanaa laittaa tärkeille ihmisille ruokaa, ja vielä ihampaa on,
kun ruoat onnistuvat. Tänä viikonloppuna pääsin taas sellaiseen
ruoanlaittotilaan, jossa koko maailma unohtuu. Flowksi sitä kai nykypäivänä
kutsutaan.
Söimme seuraavia asioita:
Pikkujoulumenu
Glögiä ja paahdettuja cashew-pähkinöitä
Lasagnea
Toffeeyllätystä
Adventtimenu
Glögiä ja loput eiliset pähkinät
Linssi-ruusukaalisalaattia ja uunilohta
Kanelilla ja kardemummalla maustettua suklaakakkua,
mustikoita ja vadelmia
Pari reseptiä, on syytä merkitä muistiin:
Toffeeyllätys (on aivan suoraan Nigella Bites -kirjasta)
Kakku:
1,25 dl fariinisokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,25 dl täysmaitoa
1 muna
1 tl vaniljasokeria
50 g voisulaa
200 g taateleita pieninä paloina
Kastike:
2,5 dl fariinisokeria
25 g voita
5 dl kiehuvaa vettä
Sekoitin kuivat ja märät kakkuainekset ensin erillisissä astioissa ja sitten yhdistin. Kumosin koko komeuden voideltuun uunivuokaan (vuoan pitää olla n. 1,5 litran vetoinen vuoka). Ripottelin pinnalle kastikeainekset eli fariinisokerin ja voin pieninä nokareina. Sitten kaadoin koko komeuden päälle 5 dl kiehuvaa vettä ja laitoin 190-asteiseen uuniin 45 minuutiksi. Tänä viikonloppuna totesin, että resepti toimii hyvin myös laktoosittomana versiona.
1,25 dl fariinisokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,25 dl täysmaitoa
1 muna
1 tl vaniljasokeria
50 g voisulaa
200 g taateleita pieninä paloina
Kastike:
2,5 dl fariinisokeria
25 g voita
5 dl kiehuvaa vettä
Sekoitin kuivat ja märät kakkuainekset ensin erillisissä astioissa ja sitten yhdistin. Kumosin koko komeuden voideltuun uunivuokaan (vuoan pitää olla n. 1,5 litran vetoinen vuoka). Ripottelin pinnalle kastikeainekset eli fariinisokerin ja voin pieninä nokareina. Sitten kaadoin koko komeuden päälle 5 dl kiehuvaa vettä ja laitoin 190-asteiseen uuniin 45 minuutiksi. Tänä viikonloppuna totesin, että resepti toimii hyvin myös laktoosittomana versiona.
Linssi-ruusukaalisalaatti (mukailtu Glorian ruoan ja viinin
vastaavasta salaatista)
350 g ruusukaalia
2 dl vihreitä linssejä
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
oliviiöljyä
balsamiviinietikkaa
2 kypsää avocadoa
Kastike:
4 rkl oliiviöljyä
2 tl sitruunamehua
loraus juoksevaa hunajaa
suolaa
pippuria
Pilkoin punasipulit ja tapoin ne (eli liotin niitä kylmässä
vedessä ehkä puolisen tuntia), sitten laitoin ne marinoitumaan oliiviöljyn ja
balsamiviinietikan seokseen. Ehkä tuntia myöhemmin pistin linssit kiehumaan. Leikkasin
ruusukaalit ohuiksi viipaleiksi ja levitin ne uuninpellille. Hienonsin valkosipulit
ja laitoin ne ruusukaalien seuraan pellille, kaadoin päälle kunnon lorauksen öljyä ja
sekoitin hyvin. Paistoin 180-asteisessa uunissa 5 minuuttia, eli kunnes
ruusukaalit olivat kypsiä mutta vielä kunnolla napakoita. Sekoitin kastikkeen omassa
astiassaan, sitten sekoitin kaiken isossa kulhossa. Oikein, oikein hyvää.
Nyt on melkoisen onnellinen olo.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti