Sipulikeiton lisäksi ehdottomia talvisuosikkejani ovat kaikki mahdolliset kasvikset uunissa valmistettuina. Jostain syystä tänä talvena en ole vielä valmistanut niitä kuin korkeintaan kerran tai pari (enkä saa niitä kertoja palautettua mieleeni, joten voi hyvin olla, että kyseessä ovat peräti talven ensimmäiset uunijuurekset). Asialla saattaa olla jotain tekemistä esimerkiksi linssien, kaalin ja kurpitsakeiton kanssa
Huomasin muuten suureksi surukseni, että olen
kurpitsansiemenöljylle aika allerginen. Öljyä myös mitä ilmeisimmin irtoaa
kurpitsan kuorista ja siemenistä, jos niitä käyttää kuumassa öljyssä. Pelkkä
kurpitsa ei näytä aiheuttavan mitään oireita, onneksi! Lisäksi opin myös, että butternut-kurpitsalla on myös suomenkielinen
nimi, nimittäin myskikurpitsa. Harmi vain,
ettei siitä oikein välity mitään tuon oivallisen kasvin keskeisimmistä
ominaisuuksista. Voipähkinäkurpitsa
olisi niin paljon kuvaavampi, muttei läheskään yhtä toimiva. Saattaa käydä
niin, että tapojeni ja aatteitteni vastaisesti pysyttelen englanninkielisessä
nimessä, ellei kukaan keksi parempaa suomenkielistä sanaa.
Mutta takaisin uunijuureksiin. Tämä ruokalajihan on siitä
hyvä, että siihen voi laittaa mitä milloinkin sattuu tekemään mieli. Lopputuloksena on yleensä täydellinen lohturuoka, kunhan vain mukana on bataattia tai perunaa.
Tällä kertaa käytin:
palsternakkaa
bataattia
porkkanaa
perunaa
kokonaisia, kuorellisia valkosipulin kynsiä
reilusti oliiviöjyä
kuivattua rakuunaa
mustapippuria
ehkä teelusikallisen sitruunamehua
ripauksen suolaa
Pilkoin kasvikset eri kokosiksi paloiksi kypsymisjärjestyksen
mukaan. Pirskotin päälle öljyä ja sitruunamehua, rouhin päälle hieman pippuria
ja ripottelin sekaan vielä sopivasti rakuunaa. Sitten työnsin käteni vuokaan ja
sekoittelin. Tämä on hyvin tärkeää – oliiviöljy pitää saada tasaisesti sekä
juureksiin että käsiin, sillä öljy tekee hyvää kuiville ja kipeille
talvikäsille. Tärkeää on myös lisätä suola vasta sitten, kun ruoka on valmista
tai lähes valmista, koska muuten lopputuloksesta saattaa tulla vetinen.
Tällä kertaa rikoin vielä vuokaan neljä munaa siinä
vaiheessa, kun juurekset olivat jo täysin kypsiä ja palautin vuoan vielä
hetkeksi uuniin. Tämä oli muuten aivan ensimmäinen kerta, kun valmistin munia uunissa.
Toimii!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti