keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Uunijuuria


Sipulikeiton lisäksi ehdottomia talvisuosikkejani ovat kaikki mahdolliset kasvikset uunissa  valmistettuina. Jostain syystä tänä talvena en ole vielä valmistanut niitä kuin korkeintaan kerran tai pari (enkä saa niitä kertoja palautettua mieleeni, joten voi hyvin olla, että kyseessä ovat peräti talven ensimmäiset uunijuurekset). Asialla saattaa  olla jotain tekemistä esimerkiksi linssien, kaalin ja kurpitsakeiton kanssa

Huomasin muuten suureksi surukseni, että olen kurpitsansiemenöljylle aika allerginen. Öljyä myös mitä ilmeisimmin irtoaa kurpitsan kuorista ja siemenistä, jos niitä käyttää kuumassa öljyssä. Pelkkä kurpitsa ei näytä aiheuttavan mitään oireita, onneksi! Lisäksi opin myös, että butternut-kurpitsalla on myös suomenkielinen nimi, nimittäin myskikurpitsa. Harmi vain, ettei siitä oikein välity mitään tuon oivallisen kasvin keskeisimmistä ominaisuuksista. Voipähkinäkurpitsa olisi niin paljon kuvaavampi, muttei läheskään yhtä toimiva. Saattaa käydä niin, että tapojeni ja aatteitteni vastaisesti pysyttelen englanninkielisessä nimessä, ellei kukaan keksi parempaa suomenkielistä sanaa.

Mutta takaisin uunijuureksiin. Tämä ruokalajihan on siitä hyvä, että siihen voi laittaa mitä milloinkin sattuu tekemään mieli. Lopputuloksena on yleensä täydellinen lohturuoka, kunhan vain mukana on bataattia tai perunaa.

Tällä kertaa käytin: 

palsternakkaa
bataattia
porkkanaa
perunaa
kokonaisia, kuorellisia valkosipulin kynsiä
reilusti oliiviöjyä
kuivattua rakuunaa
mustapippuria
ehkä teelusikallisen sitruunamehua
ripauksen suolaa

Pilkoin kasvikset eri kokosiksi paloiksi kypsymisjärjestyksen mukaan. Pirskotin päälle öljyä ja sitruunamehua, rouhin päälle hieman pippuria ja ripottelin sekaan vielä sopivasti rakuunaa. Sitten työnsin käteni vuokaan ja sekoittelin. Tämä on hyvin tärkeääoliiviöljy pitää saada tasaisesti sekä juureksiin että käsiin, sillä öljy tekee hyvää kuiville ja kipeille talvikäsille. Tärkeää on myös lisätä suola vasta sitten, kun ruoka on valmista tai lähes valmista, koska muuten lopputuloksesta saattaa tulla vetinen. 


Tällä kertaa rikoin vielä vuokaan neljä munaa siinä vaiheessa, kun juurekset olivat jo täysin kypsiä ja palautin vuoan vielä hetkeksi uuniin. Tämä oli muuten aivan ensimmäinen kerta, kun valmistin munia uunissa. Toimii!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti