tiistai 19. tammikuuta 2016

Kurkumajuomaa!

Pitkin viime syksyä korviini kantautui useammastakin suunnasta huhuja kurkuman ihmeellisistä terveysvaikutuksista. Monet kertoivat sekoittavansa kurkumaa maitoon tai kasvimaitoon ja juovansa sitä päivittäin ja flunssan sattuessa useamman kerran päivässä, ja troppi kuulemma toimi loistavasti. Kurkuman hyödyistä rohdoksena vaikuttaisi olevan jopa jonkin sortin tieteellistäkin näyttöä.*

Kuitenkin vasta ystäväni Vapuri huomasi kertoa, että niin kutsuttua kurkumalattea kannattaa juoda ihan vain siksi, että se maistuu tavattoman hyvältä. Minun on vaikea motivoitua tekemään oikeastaan mitään pelkän väitetyn terveellisyyden vuoksi, mutta hyvät reseptit ovatkin aivan toinen juttu.

Satuin sopivasti sairastumaan flunssaan, joten ajankohta ensimmäisen kurkumajuomani kokeilemiselle oli mitä otollisin. Kävi ilmi, että kurkumajuoma on niin tavattoman herkullista, että joisin sitä silloin tällöin, vaikka se olisi tutkitusti epäterveellistäkin.

Valpurilta saamani resepti kuuluu näin:

1,2 dl kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
1 tl kurkumaa
0,5 tl kanelia
hunajaa
vanilijaa myllystä
nokare kookosöljyä

Sovelsin reseptiä heti hiukan, sillä minulla ei sattunut olemaan kanelia muussa muodossa kuin tankoina.  Laitoin maitooni kaksi kanelitankoa, mikä tuntuisi toimivan lopputuloksen perusteella oikein hyvin.

Sulatin kookosöljyn kattilassa ja laitoin perään kurkuman, jonka annoin hiukan lämmetä öljyssä. Heitin perään kaikki muut ainesosat  ja lämmitin juoman kuumaksi, mutten aivan kiehuvaksi.

Kurkumamaito yllätti jumalaisen maukunsa lisäksi myös välittömillä terveysvaikutuksillaan. Se rauhoitti tehokkaasti kipeää kurkkua rauhotti yskää.

Lopuksi sisältövaroitus: luvassa ruumiintoimintoja!

Juoma myös värjäsi räkäni sekä kurkustani kohoavan sitkeän liman iloisen keltaiseksi, mikä virkisti mieltäni ja ilostutti minua suuresti.

* Terveysinfo.fi-sivusto ei ole minulle ennestään tuttu, eikä minulla ole minkäänlaisia takeita sen luotettavuudesta, saati sitten lähdeluettelon tieteellisestä uskottavuudesta.
5 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä, pakko ehkä kokeilla! Onko kurkuma ihan markettikamaa?

    VastaaPoista
  2. Joo kannattaa! Joo, ihan mistä tahansa maustehyllystä pitäisi löytyä.

    VastaaPoista
  3. Kiitos reseptistä, mä olen tehnyt tätä siitä lähtien aina, kun on vähänkään tuntunut kurkku kipeältä eikä se ole kertaakaan yltynyt vaan aina on rauhoittunut. Muutenkin tämä on niin hyvää, että makeanhimo lähtee. Teen riisimaitoon.

    VastaaPoista