Perjantaina juhlimme hyvän ystäväni ja kollegani kanssa
erään pitkän projektin päättymistä kyseisen ystävän kotona. Ilta oli varsin
onnistunut, ja se sisälsi kaksi ainesosaa, joista mieleni tekee kirjoittaa
vähän enemmänkin.
1. Prosecco
Olin saanut tehtäväkseni huolehtia kuohuviinitarjoiluista,
joten joimme illan aikana kaikki kaikkien aikojen suosikkikuohuviinejäni alkaen
Jacquartin roséesamppanjasta ja päättyen Freixenetin oivalliseen bulkkikuohuviiniin,
Carta Nevadaan. Freixenetiin minulla on aivan erityinen suhde, sillä tyttösenä
Barcelonassa opiskellessani se oli hienoista hienointa. Vieläkin se maistuu
aivan huippuhyvältä (etenkin, jos se ei ole illan ensimmäinen). Illan paras oli
kuitenkin hieman yllättäen uusin tuttavuus kaikista, nimittäin eräs
italialainen kuohuviini.
Jostain syystä en ole koskaan kunnolla päässyt sisään
italialaisten viinien maailmaan – Ranska, Espanja ja jopa Portugalikin ovat
aina houkutelleet viinimaina enemmän, vaikka rakastan italialaista ruokaa ja
maassa on tullut aika paljon matkusteltuakin. Jotenkin vain hyvin harva
italialainen viini on mitenkään jäänyt mieleen, vaikka kyllähän niitä oikein
ilokseen juo. Myös maan kuuluisin kuohuva eli prosecco on siis minulle
verrattain uusi viinituttavuus. Erityisen ihastunut olen tällä hetkellä Soligon
Prosecco Brutiin, joka on onneksi Alkon valikoimissa. Nyt se maistui erityisen
hyvältä.
2. Pavlova
Marenki on asia, jota olen vähitellen alkanut arvostaa vasta
aikuisikäni edetessä. Lapsena muistan joskus puhjenneeni itkuun, kun minun
odotettiin syövän marenkia. Se on niin usein pelkän sokerin makuista ja kuivaa.
Aloin vähän lämmetä, kun joskus teini-iässä sain ensi kertaa maistaa
Brita-kakkua, mutta ihana briittakin kalpenee pavlovan, tuon hulppeista
hulppeimman marenkiherkun rinnalla.
Viime vuonna pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni käymään
Australiassa, ja siellä sain ensimmäisen kerran hopeiseen jälkiruokahaarukkaani
pavlovaa. Pavlova on slaavilaisesta nimestään huolimatta nimittäin juuri niiltä
suunnilta kotoisin – ilmeisesti australialaisten mielestä se on australialainen
herkku ja uusiseelantilaisten mielestä taas uusiseelantilainen. Joka
tapauksessa tarina kertoo, että se on luotu legendaarisen balettitanssija Anna
Pavlovan kunniaksi, kun tämä vieraili kyseisessä maailman kolkassa, ja siitä
siis harhaanjohtavahko nimi.
Pavlova on täydellinen jälkiruoka, erityisesti yhdistettynä
kuohuviiniin. Päältä rapsakan ja sisältä tahmean marenkinpojan päällä lepää kermavaahtoa
ja jotain kirpeää ja hedelmäistä, perjantain tapauksessa lemon curdiä,
persikoita ja ananasta. Kyseinen luomus oli myös onnistunut täydellisesti. Illan
emäntä paljasti, että resepti oli peräisin Pipsa Hurmerinnan tuoreehkosta
keittokirjasta. Kirja muuten kokonaisuudessaan näytti ihanalta sekin – ei mikään
yllätys, sillä olen ihaillut tätä Pipsaa viimeistään siitä asti, kun hän ryhtyi
juontamaan ja tuomaroimaan Suomen Top Chefiä (joka muuten on yksi tämän tädin
suosikkiohjelmista, mutta siitä kenties lisää joskus myöhemmin).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti