perjantai 3. tammikuuta 2014

Mari-tädin seikkailut Afrikassa, osa 3: uudenvuoden päivän ilta BobossaYöilma on miellyttävän viileää kuuman päivän jälkeen, sen lämpöistä, että pitkät housut, myrkyllä kyllästetytsukat ja paksu pitkähihainen suojaavat hyttysten lisäksi myös kylmältä. Toisin kuin Ouagadougoussa, Bobossa hyttysiä ei juuri näe – pimeä on tullut melko tarkalleen kuudelta, kuten joka ilta, ja vasta nyt kymmeneltä illan ensimmäinen hyttynen lentää ohi, vaikka olen viettänyt ulkona lähes koko illan tähän mennessä.

Nyt istun majapaikkamme sisäpihalla ja kuuntelen lamppuja, jotka sirittävät jokaisen sähkökatkon jälkeen oman aikansa. Ensimmäisenä iltana luulin heinäsirkkojen sirittävän – ääni on huolimattomasti kuunneltuna täsmälleen sama kuin kaskaiden nopea siritys keskikesällä Etelä-Ranskassa. 

Toista päivää jatkuvat uudenvuodenjuhlat täyttävät kaupungin yön laululla, rummutuksella ja basson sykkeellä sekä yleisellä juhlien huminalla. Nyt kuulostaa siltä, kuin laulaja huutaisi toistuvasti: ”Tampereelle! Tampereelle!” Välillä paukahtaa kotitekoinen raketti, joka ei nouse taivaalle asti vaan räjähtää parin, kolmen metrin korkeudella – arviolta jopa kymmenenkin, jos se on poikkeuksellisen onnistunut. Näitä raketteja en näe, kuten en nähnyt eilenkään vuoden vaihtuessa, sillä valtaosa ei nouse taloamme ympäröivien kivimuurien ja piikeillä varustetun teräsportin ylle.  

Tähdet näkyvät täällä paljon selvemmin kuin Helsingissä mutta paljon huonommin kuin koko kaupungin kattavien sähkökatkosten aikana, jolloin tähtitaivas on hengästyttävä näky. Nyt aivan selvästi näkee vain tutun kuvion, jonka nimeä en ikinä muista – Otava tai Kassiopeia se ei ole – joka on suoraan yläpuolellamme, sekä hyvin kirkkaan tähden suoraan siitä alaspäin, jota olen joskus luullut Pohjantähdeksi. Saattaa ollakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti